Wandelen tussen kunstwerken en fruitbomen. Lopen tussen het hoge gras in het weiland. Genieten van de rust, de ruimte en de natuur op een bankje.
Even loskomen en opladen. OOK iets voor u?
Met het mooie terrein in een landelijk omgeving, wil Hof van OOK graag een podium bieden aan buitenkunst. De expositie van 2023 is voorbij. Marijke in den Bosch, Marinus Klap, Theo Verhoeff en Juul Rameau waren de deelnemende kunstenaars. Er stonden ruim 60 mooie en heel verschillende beelden. Het was een succesvolle expositie!
Meer informatie over deze kunstenaars staat nog hierna en foto’s van hun werk staan in de galerij. In het voorjaar van 2024 organiseren wij weer een nieuwe expositie.
Misschien tot ziens op Hof van OOK!
De natuur oogt zacht, maar is taai en duurzaam. Zij geeft mij een onbedwingbare passie om te creëren. Een fysiek gevecht om dat wat vergaat vast te leggen in robuust materiaal. Zo ontstaan autonome kunstwerken, veelal van geroest metaal.
Als een ontdekkingsreiziger laat ik mij verwonderen, kijk om mij heen en word geraakt door de rijkdom van de natuur. In de schoonheid van vormen, ontdek ik details waarvan ik bang ben dat ik ze vergeet. Ik sla ze op in mijn geheugen of fysiek in mijn Wunderkammer (archief). Het zijn overblijfselen van natuurlijke processen om me heen, zoals groei, ontkieming en verval die mij herinneren aan mijn eigen vergankelijkheid. Mijn beelden zijn geen kopie van de natuur, het zijn resultaten van een zoektocht van mij naar natuurlijke oervormen. Mijn manier om mijn band met de natuur te bekrachtigen.
De mensheid is in de loop van de tijd steeds verder verwijderd geraakt van zijn leefomgeving; de natuur. Met gevolgen voor de aarde en haar en onze (mentale) gezondheid. Dit bewustzijn groeit met de wetenschap dat een duurzame relatie tussen mens en natuur bijdraagt aan onze gezondheid, ons welzijn en ons geluk. Het contact met de natuur maakt ons gelukkiger en gezonder, dat is Biophilia.
Ik wil mensen verbinden met de natuur door de fysieke leefomgeving te verrijken met objecten en installaties die ons verbinden met de natuur. Ik wil de toeschouwer laten kijken met de ogen een ontdekkingsreiziger met verwondering en respect voor de natuurlijke wereld om zich heen.
Zie voor meer informatie: juulrameau.com
Marinus Klap is geboren op 23 januari 1944 te Amsterdam. Als jong volwassene werkte hij in de binnenhuisarchitectuur en ontplooide hij zich als tekenaar en schilder en hij ontwierp meubels en maakte sieraden.
Toch wordt al steeds duidelijker dat zijn grote liefde naar het beeldhouwen uitgaat. Opvallend is dan al zijn karakteristieke lijnenspel waarbij de figuren vanuit verschillende gezichtshoeken volmaakt lijken. Zijn werk was destijds nog overwegend figuratief.
In 1966 verhuist hij naar zijn huidige woonplaats Bergen in Noord-Holland. Naast werken in de binnenhuis-architectuur, etaleren en lesgeven, brengt hij al zijn vrije tijd in zijn atelier door. Experimenten met uiteenlopende materialen als klei, hout, koper, marmer, brons en polyester worden gedaan en het blijft zoeken naar vorm.
Begin jaren zeventig gaat hij vanuit abstract werk weer terug naar het meer figuratieve.
In 1985 opent hij een tweede atelier in Benalmádena in Spanje en vele buitenlandse reizen verbreden zijn horizon. Het uitbeelden van de menselijke figuur, alleen, samen of in een groep is een steeds terugkerend thema, waarbij hij zowel beweging als emoties als leidraad heeft.
Dit alles heeft geleid tot de ontwikkeling van zijn eigen stijl, die in zowel zijn geabstraheerde figuren, als in zijn abstracte werk herkenbaar is.
Zie voor meer informatie: marinusklap.nl.
Mijn hoofd is nooit leeg en mijn handen liggen nooit stil.
Marijke In den Bosch is beeldend kunstenares in hart en ziel. Talloze, succesvolle exposities heeft zij al op haar naam staan.
Zij bewerkt klei met diverse oxides en bodystains. Door dit op verschillende temperaturen te stoken ontstaan er verrassende resultaten. De keramische beelden krijgen hierdoor een ongebruikelijke uitstraling en bewijzen tevens de artistieke kwaliteit van de kunstenares.
De belangrijkste inspiratiebron voor haar zijn de mensen die haar steeds weer nieuwe energie geven om verder te experimenteren. Toch streeft zij anatomische juistheden in haar werk niet na.
“Een proces van jaren dat steeds weer vernieuwende resultaten oplevert”, aldus de kunstenares.
Marijke woont in Heerhugowaard.
Zie voor meer informatie: marijkeindenbosch.nl
Staal, beton en keramiek waren de materialen waar Theo Verhoeff, woonachtig in Mijnsheerenland, mee is begonnen als kunstenaar. Maar in de jaren ‘70 is hij door toeval met glas gaan werken en heeft toen besloten dit te blijven doen. Hij is gaan aquarelleren met glas door te smelten, plakken en buigen. De lichtbreking in de kleine barstjes in het glas creëren een mooi effect. Die breuken ontstaan door glas met verschillende uitzetting-coëfficiënten toe te passen.
Hij gebruikt ook graag natuurelementen in zijn werk, zoals bijvoorbeeld riet. De natuurlijke materialen tussen blank glas geven bij het fusen van het glas, een fossiel effect inclusief gasbellen. Dit noemt Theo glasfossielen. Gecombineerd met hout ontstaat er een mooi kunstwerk voor binnen of buiten.
Daarnaast maakt hij kunstwerken die geïnspireerd zijn op de natuur en het landschap door middel van het “slumpen” van platen glas in een bepaalde vorm.
In de Ter Hoge kerk in Middelburg is een glaswand van ongeveer 60m2 te zien waarop o.a. de appelboom in het paradijs te zien is. Dit kunstwerk is door Theo gemaakt.
Zie voor meer informatie: www.theoverhoeff.nl